Aannemer Bouwdam uit Volendam is winnaar geworden van de Indekijkerprijs 2023. Een prijs van de Industrie- en bedrijvengroep Edam-Volendam (IBEV). De belangrijkste prijs – de Ondernemingsprijs – ging dit jaar naar Sierbestrating Jonk.

De met veel eten en drinken omkleedde uitreiking vond woensdagavond plaats in ‘de Jozef’. Jenny Smit was de sympathieke gastvrouw die de twee maal drie genomineerden introduceerde. Alfred de Jong, oud-voorzitter van de IBEV, sprak de goed gevulde zaal toe. Hij wees op het belang van de Purmer als toekomstige bedrijvenlocatie en riep de gemeente op om de uitvoering van de Economische Visie weer op te pakken. Met veel elan werd dit traject voor het coronatijdperk ingezet, maar is door de twee jaren van stilstand eveneens stil komen te staan.

Voor de Indekijkerprijs waren naast Bouwdam, het jonge bedrijf World Wide Socials en ‘Dwars’ uitgekozen door de jury. Dezelfde jury had 50% zeggenschap over de winnaars. De aanwezigen hadden via een digitale stem voor de overige 50% inspraak.

De groei van aannemer Bouwdam werd geroemd. Door de mix van renovatie en nieuwbouw is er in korte tijd een gezond en toekomstgericht bedrijf ontstaan. World Wide Socials is een initiatief van twintigers Frenklin Waal en Jim Sier. Ze zijn gespecialiseerd in met maken van (bedrijfs)films, sociale media en marketing.

‘Dwars’ Uit Edam werd geprezen om het ondernemers lef om in coronatijd een winkel te starten als onderdeel van een veel uitgebreidere samenwerking tussen kleinere bedrijven. Gestart met vier zzp’ers in 2020 is het voormalige kaaspakhuis aan de Voorhaven 129 in 2023 uitgegroeid tot een plek waar 17 bedrijven onderdak hebben gevonden. En er volgt nog meer want eigenaar Stefan Schardam, directeur van kaasexportbedrijf de Gestam, gaat in samenwerking met de gebruikers ook een laatste pakhuis aan de kant van de Nieuwehaven verbouwen tot ‘bedrijfsverzamelgebouw’.

Voor de Ondernemingsprijs ging het tussen Plat & Plat Duurzaam Vastgoedonderhoud, Sierbestrating Jonk en Administratie- en belastingadvieskantoor Hein Koning. Laatstgenoemde werkt met een uniek en innoverend online platform.

Plat & Plat, opgericht door vader Albert met tegenwoordig zoon Kees aan het roer, is zich steeds meer gaan specialiseren in duurzaamheid. Het bedrijf groeit en werkt nauw samen met diverse grote woningbouwverenigingen.

Jonk Sierbestrating (70 personeelsleden) zit niet alleen in Edam, maar heeft diverse vestigingen in de wijde regio. En heeft ambities om de grootste van Nederland te worden. Met de slogan: de beste raad is voorraad’ kon het dan ook niet misgaan donderdag! Zij wonnen de mooie onderscheiding.