Hesseling Vlees en Baken 5 winnaars van de PRO: Ondernemersprijs van het Jaar 2023!

Tijdens het jaarlijkse PRO: Nieuwjaarsfeest op vrijdag 12 januari jl. in Theater de Purmaryn werd onder grote belangstelling bekend gemaakt dat Hesseling Vlees in de categorie groot en Baken 5 in de categorie klein de PRO: Ondernemersprijs van het Jaar 2023 hebben gewonnen. Zij kregen de prijs overhandigd van de voorzitter van de jury, Marco Dekker. De andere genomineerden waren P.C. Roet Transport en Sterq (groot) en Custom Dreams en Architectenbureau Ruben Wennekers.

Traditiegetrouw werd de avond afgetrapt met een mooie film van Wim Doets waarin PRO: voorzitter Henry Wassink een bezoek brengt aan de genomineerde bedrijven. Zo kon het publiek ook nader kennismaken met de andere genomineerden, Custom Dreams, PC Roet Transport, SterQ, Architectenbureau Ruben Wennekers en de mensen erachter.

Het officiële gedeelte van de avond  en het bekendmaken van de winnaars lag wederom in handen van Piet Hein Debets die daar op zijn geheel eigen manier weer een prettige conference van maakte. Wel was er voor de gelegenheid een leuk één-tweetje gemaakt met de ondernemerstallkshow NV Purmerend. Host Jaap Sluis die een aantal keer per jaar deze talkshow in De Purmaryn leidt ging dit keer achter de tafel in gesprek met de twee PRO-voorzitters Henry Wassink en Hans Preeker over wat de PRO: betekent voor de leden. Ook schoven na de bekendmaking en de prijsuitreiking door Marco Dekker van PRO: de twee prijswinnaars bij hem aan tafel voor een mooi gesprek.

Hesseling Vlees

In de goed onderbouwde juryrapporten wordt duidelijk waarom Hesseling Vlees en Baken 5 terechte winnaars zijn. Hesseling Vlees, gevestigd op de Baanstee, is een ambachtelijk bedrijf dat kwaliteit koppelt aan duurzaamheid. Dat zorgt ervoor dat zij in de horeca niet de minsten als klant hebben. Barry van leeuwen en zijn echtgenote Sabine namen tien jaar geleden Hesseling Vlees over, na zes generaties Hesseling (sinds 1786!).  Een goed lopend bedrijf dat zij ook in de kort daarop volgende coronacrisis overeind wisten te houden. Ze wisten echter niet alleen te overleven maar ook daarna weer de groei op te pakken, verder investerend in kwaliteit en duurzaamheid.

Baken 5

Streven naar vitale werknemers die zorgen voor een vitale onderneming. Dat was kort gezegd het doel dat Ron Kamps en Martin van Houts voor ogen hadden toen zij in 2002 besloten om een eigen onderneming – Baken 5 Verzuimbeheersers – te starten. Werknemers zijn het belangrijkste kapitaal en bij Baken 5 vindt men dat je daar dus zuinig op moet zijn. Als werknemer én als mens word je vitaler wanneer je gelukkig en gezond bent. De corebusiness beperkt zich niet tot verzuimbegeleiding, de focus staat met name op het pro actief voorkomen van verzuim. Waarin de medewerker als mens centraal staat en Baken 5 het bedrijf en de organisatiecultuur optimaal heeft leren kennen. Dat de aanpak van Baken 5 werkt blijkt wel uit het grote en diverse klantenbestand en de nauwe samenwerking met specialisten, veel daarvan aanwezig op de locatie op de Wilhelminalaan te Purmerend.

Sierbestrating Jonk winnaar van de IBEV Onderneming van het jaar 2023 

Aannemer Bouwdam uit Volendam is winnaar geworden van de Indekijkerprijs 2023. Een prijs van de Industrie- en bedrijvengroep Edam-Volendam (IBEV). De belangrijkste prijs – de Ondernemingsprijs – ging dit jaar naar Sierbestrating Jonk.

De met veel eten en drinken omkleedde uitreiking vond woensdagavond plaats in ‘de Jozef’. Jenny Smit was de sympathieke gastvrouw die de twee maal drie genomineerden introduceerde. Alfred de Jong, oud-voorzitter van de IBEV, sprak de goed gevulde zaal toe. Hij wees op het belang van de Purmer als toekomstige bedrijvenlocatie en riep de gemeente op om de uitvoering van de Economische Visie weer op te pakken. Met veel elan werd dit traject voor het coronatijdperk ingezet, maar is door de twee jaren van stilstand eveneens stil komen te staan.

Voor de Indekijkerprijs waren naast Bouwdam, het jonge bedrijf World Wide Socials en ‘Dwars’ uitgekozen door de jury. Dezelfde jury had 50% zeggenschap over de winnaars. De aanwezigen hadden via een digitale stem voor de overige 50% inspraak.

De groei van aannemer Bouwdam werd geroemd. Door de mix van renovatie en nieuwbouw is er in korte tijd een gezond en toekomstgericht bedrijf ontstaan. World Wide Socials is een initiatief van twintigers Frenklin Waal en Jim Sier. Ze zijn gespecialiseerd in met maken van (bedrijfs)films, sociale media en marketing.

‘Dwars’ Uit Edam werd geprezen om het ondernemers lef om in coronatijd een winkel te starten als onderdeel van een veel uitgebreidere samenwerking tussen kleinere bedrijven. Gestart met vier zzp’ers in 2020 is het voormalige kaaspakhuis aan de Voorhaven 129 in 2023 uitgegroeid tot een plek waar 17 bedrijven onderdak hebben gevonden. En er volgt nog meer want eigenaar Stefan Schardam, directeur van kaasexportbedrijf de Gestam, gaat in samenwerking met de gebruikers ook een laatste pakhuis aan de kant van de Nieuwehaven verbouwen tot ‘bedrijfsverzamelgebouw’.

Voor de Ondernemingsprijs ging het tussen Plat & Plat Duurzaam Vastgoedonderhoud, Sierbestrating Jonk en Administratie- en belastingadvieskantoor Hein Koning. Laatstgenoemde werkt met een uniek en innoverend online platform.

Plat & Plat, opgericht door vader Albert met tegenwoordig zoon Kees aan het roer, is zich steeds meer gaan specialiseren in duurzaamheid. Het bedrijf groeit en werkt nauw samen met diverse grote woningbouwverenigingen.

Jonk Sierbestrating (70 personeelsleden) zit niet alleen in Edam, maar heeft diverse vestigingen in de wijde regio. En heeft ambities om de grootste van Nederland te worden. Met de slogan: de beste raad is voorraad’ kon het dan ook niet misgaan donderdag! Zij wonnen de mooie onderscheiding.

Simko Paint uit Oosthuizen Zeevang Ondernemer van het jaar 2023

Traditiegetrouw vond ook dit jaar de verkiezing van ondernemer van het jaar plaats in Zeevang. Op initiatief van Zeevang Ondernemers (ZO!) kon er gestemd worden op drie genomineerden. Ook dit jaar werden de leden en hun partners uitgenodigd om online te stemmen. Na het tellen van alle stemmen bleek dat Simon Koning van Simko Paint uit Oosthuizen er met de winst vandoor ging.

Voorafgaand aan de stemronde hadden ZO!-leden hun favoriete ondernemer voor mogen dragen, waaruit het bestuur drie ondernemers genomineerd heeft voor de ‘Ondernemer van het Jaar 2023’ verkiezing: Conny Veenboer van Onderlinge Waterland, Diana Zwagerman van Archie Europe en Simon Koning van Simko Paint. Tijdens de nieuwjaarsreceptie op vrijdag 5 januari, die als vanouds werd gehouden in Café Seevanck, werd de winnaar van de verkiezing bekend gemaakt.

Online stemmen Door middel van interviews stelden de ondernemers zich aan de leden voor en vertelden zij waarom zij vinden dat zij dé ondernemer van het jaar 2023 zijn. Na deze interviews, waarvan een intro in ondernemersmagazine ZAAQ te lezen was in december, werd de leden weer gevraagd om online hun stem uit te brengen. Ook dit jaar werd daar goed gehoor aan gegeven, waardoor Simon Koning zonder twijfel tot winnaar kon worden uitgeroepen. Simon: ‘Ons bedrijf staat niet echt in the picture. Ik denk zelfs dat veel Oosthuizenaren geen idee hebben wat we precies doen. En dat terwijl we innovatief zijn en ontwikkelingen op de voet volgen als het gaat om het voorbewerken, repareren en spuiten van objecten. We beschikken over verschillende spuittechnieken en gebruiken producten waarin weinig oplosmiddelen worden gebruikt en die snel droog zijn. We doen altijd ons uiterste best een opdracht tot een goed einde te brengen en willen altijd een 10 scoren. We zijn blij dat de leden van ZO! dat hebben gewaardeerd door op ons te stemmen!’

Pluim van 2023 Naast een prijs voor de ondernemer van het jaar werd ook de Pluim weer uitgereikt aan een ondernemer die een groot compliment verdient. Annemarie van de Bunt van Suez Thee kon dit jaar rekenen op deze eervolle vermelding. ZO! voorzitter Cajo Vroom: ‘Met haar bedrijf Suez Thee heeft zij een prachtige groei doorgemaakt. Van een online winkel groeide ze uit tot een fysieke winkel, eerst in Purmerend en daarna in Oosthuizen en breidde ze niet alleen haar theesoorten en -toebehoren, maar ook haar klantenkring flink uit. Vanwege gezondheidsredenen heeft Annemarie besloten om in 2024 weer terug naar de basis te gaan, met een compact assortiment dat uitsluitend online verkrijgbaar is. Haar ondernemerschap en doorzettingsvermogen, ondanks de persoonlijke tegenslag, zijn voor het bestuur aanleiding om haar de Pluim van 2023 uit te reiken.’

Het bestuur van Zeevang Ondernemers kijkt terug op een geslaagde nieuwjaarsreceptie. Cajo: ‘Als ondernemersvereniging vinden we het belangrijk onze ondernemers te ondersteunen en ze in de spotlight te zetten met deze verkiezing. We feliciteren Simon van harte met het winnen van deze verkiezing, maar zijn ook bijzonder trots op de twee andere genomineerden.’