Vereniging Ondernemend Waterland

Onder de indruk van drukwerk

In maart brachten de docenten techniek het laatste bedrijfsbezoek van dit schooljaar aan Drukkerij Rijser in Purmerend. Een reeks van zes bedrijfsbezoeken gedurende dit schooljaar werd daarmee afgesloten.

Rijser studio print en druk is een echt familiebedrijf. Inmiddels staat in dit bijna 80 jaar jonge bedrijf de 3e generatie aan het roer. De leraren werden ontvangen door directeur-eigenaar Annet Rijser. De passie voor het grafische vak en de bevlogenheid waarmee zij over het werk en bedrijf praat werken aanstekelijk. In een tijdperk waarin de grafische wereld onder druk staat weet Rijser zich goed te handhaven. Het bedrijf telt 20 medewerkers en is veel meer dan alleen maar een drukkerij.

Grootvader Rijser begon kort voor de oorlog een drukkerij. Tijdens de oorlogsjaren werd het toen illegale Vrij Nederland gedrukt door Rijser. Toen in 1975 de volgende generatie het stokje overnam veranderde ook het vakinhoudelijke werk. Lood werd offset en bij de overname door de 3e generatie deed het digitale drukwerk zijn intrede. Of en zo ja welke verandering mettertijd de 4e generatie gaat meemaken is nu nog een kwestie van koffiedik kijken.

Ondanks de opmars van de papierloze communicatie weet Rijser zich te handhaven én te  onderscheiden. Ondernemers en organisaties weten dat het niet (meer) werkt om alles online te doen en dat de benodigde gevoelswaarde méér tot uitdrukking komt op papier. “Drukwerk levert emotie op,” zegt een zichtbaar bevlogen Annet. “Is dat niet iets wat iedere organisatie – beredeneerd vanuit zijn eigen doelstellingen ten aanzien van de doelgroep – wil bereiken? 

Uit het antwoord op de vraag van een van de docenten waar Rijser de medewerkers vandaan haalt bleek duidelijk dat het niet eenvoudig is om grafisch personeel te vinden. Het is een groot misverstand te denken dat digitalisering vakkennis overbodig maakt. Integendeel! Veel jonge mensen willen wel aan de slag in de grafische wereld, maar de meesten willen ontwerpen. Logo’s maken, mooie dingen bedenken. Het is echter – aldus Annet Rijser – een absolute basisvoorwaarde om te beschikken over een gedegen kennis en ervaring in het grafische vak. Rijser ziet alleen al daarom graag stagiaires over de vloer komen.

Onder de indruk van drukwerk